Barion Pixel
Kosár
Blog

Friss levegőt télen is!

A nyári melegek során szinte egész nap tárva-nyitva vannak az ablakok, de most, hogy beköszöntött a hideg idő, sokan nem szellőztetnek napi szinten. Egyrészt mert félnek a kinti hidegtől, másrészt mert nem is sejtik mennyire fontos, hogy a lakás levegője kicserélődjön. Pedig a vírusokkal és baktériumokkal terhelt hónapokban nem csak a rendszeres és alapos fertőtlenítés elengedhetetlen, hanem a friss levegő beengedése is. Gondolta volna, hogy lehet jól és rosszul is szellőztetni? Bizony így van, ezért a Higi Centrum pedig most utánajár, hogyan tudunk a leghatékonyabbak lenni.

Miért fontos beengedni a friss levegőt?

Először is azért, mert az egy helyen tartózkodók kilélegzett levegője telis-tele lehet kórokozókkal, így rövid időn belül elkaphatjuk a betegséget a másik embertől. Másrészt a levegőben keringő háztartási portól, gombaspóráktól és egyéb anyagoktól jó ha legalább napi kétszer megszabadulunk. Ezt egy kiadós szellőzetéssel tudunk a legkönnyebben elérni. Harmadrészt a mindennapos főzés, tisztálkodás sok párát juttat a levegőbe, és ha túl magas a páratartalom, az bizony nem tesz jót sem nekünk, sem a lakás falainak, mert könnyedén penészedés alakulhat ki.

Kihűl a lakás?

Gyakori tévhit, hogy a szellőztetéssel kihűl a lakás. Természetesen, ha beengedjük a kinti hideg levegőt és kieresztjük a benti meleget, valamilyen mértékű hűlést tapasztalni fogunk. Ám a beérkezett hideg levegő percek alatt felmelegszik, ezért a fűtésszámlánkon nem fogjuk észrevenni a dolgot.

Lehet rosszul szellőztetni?

Igen, lehet. Ha csak bukóra vagy résnyire nyitjuk az ablakokat, nem tud távozni sem a benti pára, sem a rossz levegő, csak nagyon kis mértékben. Éppen ezért sok időre van szükség ahhoz, hogy valami eredményt érezzünk, ezalatt pedig tényleg kihűl a lakás. Az sem jó módszer, ha a szobákat külön-külön szellőztetjük. Ha egybenyitunk mindent, és kereszthuzatot hozunk létre, az jóval hatékonyabban kicseréli a rossz levegőt frissre.

Milyen gyakran szellőztessünk?

Naponta kétszer-háromszor mindenképpen érdemes. Ha kitárunk minden ablakot a házban, elegendő néhány perc ahhoz, hogy kicserélődjön a levegő. Az egyik szellőztetést érdemes reggelre időzíteni, hogy az éjszakai állott levegő helyett friss jöjjön be, a másikat pedig lefekvés előtt. Ha nap közben sokat főzünk, vagy hosszú forró zuhanyt veszünk, érdemes azután is kiengedni a felgyülemlett párát.

A szellőztetés mellett egészségünk védelmében érdemes napi rendszerességgel fertőtleníteni. Fertőtlenítő folyadékokkal és fertőtlenítő kendőkkel könnyedén megszabadulhatunk a kórozóktól. Fontos azonban, hogy jó minőségű terméket vásároljunk. A Higi Centrum kínálatában csak prémium minőségű fertőtlenítő szereket talál, rendelje meg tőlünk az otthona tisztán tartásához szükséges eszközöket!

© Web: