Barion Pixel
Kosár
Blog

Vírus vagy baktérium?

 

Az elmúlt évek kiemelt fontosságú témává tették a kórokozókat, hiszen bár olyan aprók, hogy szabad szemmel nem is láthatóak, képesek a feje tetejére állítani az egész életünket. A koronavírus egész országokat kényszerített térdre, és mostanra a vele való küzdelem a mindennapjaink részévé vált. Nem győzünk fertőtleníteni, kezet mosni, odafigyelni a személyes higiénére. De vajon mi a különbség kórokozó és kórokozó között, miben más egy baktérium és egy vírus? A Higi Centrum e heti cikke erről fog szólni, tartson Ön is velünk, bővítsük együtt ismereteinket!

 

Amit mindkettő tud

Megbetegíteni. Sajnos akár vírusról, akár baktériumról van szó, mindkettő képes kellemetlen tüneteket okozni az emberi test számára. Ez alapján gondolhatnánk azt is, hogy mindegy, melyikkel nézünk szembe. Valójában fontos különbségek vannak közöttük, és az ellenük való védekezés is eltérő.

A vírusok

A vírusok annyira aprók, hogy nanométeres nagyságrendről beszélhetünk esetükben. A vírus önállóan életképtelen, csakis gazdasejtben képes létezni. Tulajdonképpen egy becsomagolt információhalmaz, amely gazdatestbe kerülve működésbe lép. A vírusok minden esetben élősködők, tehát nincsenek hasznos és jótékony vírusok. A vírusok jellemzője, hogy a gazdasejteket átprogramozzák, és annak biokémiai folyamatait használják a saját szaporodásukra.  Védekezni ellenük kétféle módon lehetséges: magas fokú személyes higiénével, rendszeres kézmosással és fertőtlenítéssel, valamint egyes típusok ellen védőoltással. Sajnos, ha már megfertőződtünk, nem áll rendelkezésünkre gyógyszeres kezelési lehetőség, nincs konkrét ellenszerük.

A baktériumok

A baktériumok mikrométeres sejtek, melyek képesek önálló életre és önálló szaporodásra. Nagy különbség a vírusokkal szemben, hogy baktériumokból léteznek az emberi test számára hasznosak is, nem csak kártékonyak. Az emberi szervezetben rengeteg hasznos baktérium él, melyek változatos módokon támogatják működésünket. Emellett sajnos szép számmal vannak olyanok is, melyek betegségeket okoznak az embereknek. A baktériumok ellen kicsit egyszerűbben védekezhetünk, a kézmosáson túl léteznek az egyes fajok ellen szolgáló gyógyszerek, ezek az antibiotikumok. Egy jól megválasztott antibiotikum-kúra sokat segít a megbetegedett egyénnek.

Sikerült újat mondanunk? Egy biztos, a folyamatos kézfertőtlenítés és lakásunk, eszközeink tisztán tartása mára alapszükségletünk lett. Ehhez érdemes a legjobb minőségű fertőtlenítő szereket, folyadékokat és kendőket használni, hogy biztosra menjünk. A Higi Centrum kínálatában csak megbízható termékeket talál, keresse webshopunkat bizalommal!

© Web: