Barion Pixel
Kosár
Blog

Járványkezelés régen

2020 a sokk éve volt sokunk számára, a koronavírus-járvány ugyanis egészen váratlan fordulatot hozott az életünkbe. Az elmúlt években felfordult minden, amit addig biztosnak hittünk, hirtelen szigorú szabályokkal, korlátozásokkal és fertőtlenítő szerekkel találtuk szemben magunkat. Olyan világban nőttük fel, ahol a védőoltások és a gyógyszerek elérhetőek és természetesek, így aztán érthető, hogy váratlanul érte a világot ez a makacs járvány. Pedig ha kicsit körbenézünk a történelemben, láthatjuk, hogy a járványok ősidők óta hozzátartoznak az élethez. A Higi Centrum most néhány történelmi érdekességet mutat be a régmúlt járványkezeléséről, melyből kiderül, hogy nincs új a nap alatt.

 

Ami szabad szemmel láthatatlan, az értelmezhetetlen

A vallás mindig fontos szerepet játszott az emberek életében, ezért nem meglepő, hogy a járványok kialakulásáért gyakran Istent tették felelőssé. Mivel egy járvány sok ember életét követeli és nagyobb léptékű, mint a megszokott betegségek, könnyű természetfelettinek hinni. Ami szabad szemmel láthatatlan, azt nehéz elfogadni, főleg, ha kevés információnk van róla, ezért gyakran azt hitték, valamiféle büntetés eredménye egy járvány. A leggyakrabban isteni csapásként tekintettek rá, gyógyszer híján pedig imával vagy vezekléssel igyekeztek túlélni.

 

A karantén nem új dolog

Azt már a régiek is felismerték, hogy járványok idején az embereket érdemes elkülöníteni. Sokan hihették az elmúlt években azt, hogy a karantén valamiféle új dolog, pedig már régóta a járványkezelés egyik leghatékonyabb módja. A 17. századi pestisjárvány során Angliában szigorú karanténszabályok voltak érvényben, amit már akkor is nehezen viseltek az emberek. Mivel a pestist akkoriban sokan Isten büntetésének hitték, nem látták értelmét elkülönülve élni, hiszen a betegség kimenetele szerintük Istentől függött, nem az emberi érintkezéstől. Ám ezeket az ellenszegülőket a kormány nem hagyta büntetlenül, és szigorúan elítélte azokat, akik betegen mutatkoztak. A 14. századi bubópestis járvány során az angliai Oxford egyetem elküldte összes diákját és tanárát, ezzel védekezve a járvány ellen, azt tanácsolva nekik, hogy költözzenek vidékre, amint tehetik.

 

Maszk és fertőtlenítés

1918 őszén a spanyolnátha elérte az Amerikai Egyesült Államokat, így a Stanford Egyetem minden oktatója és hallgatója számára kötelező maszkviselést írt elő. Aki pedig a betegség jeleit mutatta, annak azonnal karanténba kellett vonulnia. Később aztán a többi iskola is bevezette a kötelező maszkviselést, ezzel fékezve meg a járvány rohamos terjedését. Amikor felismerték a kórokozók szerepét a járványban, mindenféle módon igyekezetek fertőtleníteni. Ecettel, tűzön égetett gyógynövényekkel, különböző tinktúrákkal. Természetesen az igazán hatékony fertőtlenítőszereket csak jóval később találták fel.

 

Szerencsére ma már elég sok ismeretünk van a vírusokról, baktériumokról és gombákról, így aztán a védekezés is egyszerűbb ellenük. A rendszeres és alapos kézmosás, valamint a fertőtlenítő takarítások, fertőtlenítőszerek mindennapos használata mára bevett szokás lett. Ha Önnek is kiváló minőségű fertőtlenítőszerre van szüksége, keresse bizalommal a Higi Centrumot.

© Web: